Deutsche virtuelle Grammatik pähkinänkuoressa

Mikä on Deutsche virtuelle Grammatik ?

 

Deutsche virtuelle Grammatik on internet-ympäristöön suunniteltu saksan harjoituskielioppi, joka soveltuu sekä omaehtoiseen että ohjattuun kielenopiskeluun.

Materiaali sisältää keskeiset kielioppiselitykset suomeksi, ruotsiksi, saksaksi ja englanniksi sekä vaikeustasoltaan vaihtelevia harjoituksia, joille kaikille on yhteistä niiden interaktiivisuus: kun opiskelija on ratkaissut harjoituksen, hän saa saman tien palautteen suorituksestaan. Harjoitustehtävien ratkaisuja voi halutessaan myös kuunnella kokonaisina, puhuttuina teksteinä.

Kenelle se on  tarkoitettu?

 

Deutsche virtuelle Grammatik on lähtökohtaisesti tarkoitettu kertauskieliopiksi yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoille, jotka ovat lukeneet n. 2-5 vuotta saksaa (CEFR-tasot A2-B1), mutta myös kaikille muille saksan kielestä kiinnostuneille.

Työskentelyohjeet

Kuhunkin kielioppiteemaan liittyvät harjoitukset on ryhmitelty vaikeusasteen mukaan niin, että helpoimmat harjoitukset ovat tehtäväsarjan alussa. Harjoituksia tehdessään voi myös helposti käydä välillä tarkistamassa tehtäviin liittyviä yksityiskohtia kieliopista, sillä harjoiteltavaa asiaa käsittelevä kielioppisivu ”kurkistaa” koko ajan osittain avattuna kuvaruudun vasemmasta reunasta.

Kokonaisuudessaan sen saa näkyviin reunapalkista vetämällä. Kun harjoitus on tehty valmiiksi, sen voi tarkistaa klikkaamalla lopussa olevaa ”Lösung kontrollieren”-painiketta. Oikein ratkaistut kohdat näkyvät lihavoituna valmiissa tekstissä, virheellisesti täytetyt aukot sen sijaan jäävät ruudulle odottamaan korjausta. Ohjelma näyttää myös, kuinka monta prosenttia vastauksista osui oikeaan ensi yrittämällä.

Ehdotuksia

1. Valitse kielioppiasia, jota haluat harjoitella.
2. Kertaa siihen liittyvät kielioppisäännöt.
3. Aloita harjoitus lukemalla ensin alussa annetut ohjeet.
4. Ratkaise harjoitus. Työn aikana voit aina tarpeen tullen palata kielioppisääntöihin.
5. Klikkaa ”Lösung kontrollieren” –painiketta ja korjaa virheelliseksi jääneet kohdat.

Apuja tehtävien ratkaisemiseen löydät joko aukkokohtien yhteyteen sijoitettujen vinkkipainikkeiden "¤" tai harjoituksen lopusta löytyvän ”Tipp”-painikkeen takaa. ”Tipp” paljastaa sinulle oikean ratkaisun yhden kirjaimen kerrallaan.

6. Kuuntele lopuksi ratkaisemasi harjoituksen teksti kokonaisuudessaan äidinkielisten lukijoiden puhumana.
7. Siirry seuraavaan harjoitukseen. Pääset siihen klikkaamalla back-painiketta.
Aukkotehtävien ratkaisemisen voit aloittaa myös niin, että kuuntelet ensin harjoitustehtävän sisältämän ”tarinan” ääneen puhuttuna, kokonaisena tekstinä.

Deutsche virtuelle Grammatik-kieliopin tekijät

Deutsche virtuelle Grammatik on syntynyt kuuden suomalaisen yliopiston yhteishankkeena (Helsingin yliopisto, Teknillinen korkeakoulu, Svenska handelshögskolan, Helsingin kauppakorkeakoulu, Tampereen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto). Projekti käynnistyi vuonna 2002 ja sitä on rahoitettu Suomen virtuaaliyliopisto-hankkeen varoista.

Työryhmä Withold Bonner, Åsa Forsman, Pauli ja Silja Kudel, Sirkka-Liisa Lainio, Päivi Lappalainen ja Peter Wagner toivottaa sinut tervetulleeksi Deutsche virtuelle Grammatik-sivustolle. Viel Spaß!

Kiitämme kaikkia, jotka ovat antaneet työstämme rakentavaa palautetta. Erityiskiitoksemme äänityksiin osallistuneille opiskelijoille: Nora Aumayr, Janine Bachmann, Pia Bradler, Philina Löhr, Robert Ploss, Tamara Reichert, Linn Richter, Fabian Schifferdecker, Sabine Stangl, Matthias Voigt, Katharina Vörtler, Florian Vollmer, Markus Wutzler, Torben Wagner.

26-10-2009